Bina

Vi kan tacka våra bin för maten!

Våra bin tillhör den omtyckta buckfast-bi. Buckfast är inte en egen bi-ras, men en blandras med noggrant utvalda egenskaper. De är framförallt snälla, lugna, trevliga och produktiva. Efter några års arbete med dessa bin, tycker vi att buckfast är väl anpassade till Sveriges miljö och klimat.

Vi värdesätter naturen och miljön högt och använder oss endast av naturvänliga metoder i vår biodling, samt tar största möjliga miljöhänsyn i vår produktion. Vi behandlar bina mot varroa kvalster bara med ekologiska metoder.

Avläggare

Att göra avläggare är en nödvändig del av biodlingen.

Vi använder konstgjorda svärmar för att utöka våra bigårdar. I ny avläggare lägger vi en ung, självodlad drottning. Avläggare är starka och bildar samhällen som vid bra väderförhållanden börjar producera honung redan samma säsong. Dessutom har det nya samhället mycket bra förutsättningar för övervintring.

Vill du också bli biodlare? Köp ett bisamhälle av oss så hjälper vi dig igång! Avläggarna finns att få på 3/4 Langstroth-ramar. Bina är av buckfast ras, friparade. Bina är snälla och trevliga.

Drottningodling

Drottningen är mor till alla individer i bisamhället.

I maj sätter vi igång med drottningodling.

Till drottningodling väljer vi de bästa samhällen. Vi väljer alltid de snällaste och mest produktiva bina. Än så länge är de unga drottningarna friparade, men målet är att börja avla dem på buckfast parningsstationer.

Hur lång tid det tar innan en bidrottning är färdig beror på vädret. Från det att man börjat, tar det 12- 13 dygn innan drottningen är kläckt, och vi räknar med att det sedan tar upp till 14 dagar innan drottningen är äggläggande.

Bikupor

I vårt arbete vill vi behålla hantverkskänslan, därför bygger vi även våra träbikupor själva.

Bina bor i handgjorda träkupor i ¾ Langstroth form. Varje bikupa är oisolerad av enkelt virke på nätbotten, byggda av oss. Botten är öppen under stor del av året, vilket hjälper till med bra ventilation i kupan. Ca 1 månad under våren stänger vi botten, för att skydda de blivande bina från kyla.

Bigårdar

I varierande landskap finner bina nektar och pollen från olika växter, därför har honungen olika karaktär.

Bikuporna är utplacerade på flera platser i Roslagen. I det varierande landskapet finner bina nektar och pollen från både vilda och odlade växter.  Den rena naturen och kombination av skog, åkrar och ängar ger optimala förutsättningar för våra bin. Genom att särhålla honungen mellan olika bigårdar och tidpunkter.

OM OSS
Trädgårds Honung - en svensk delikatess av högsta kvalité - lokalproducerad, rå honung - naturens guld, även pollen och propolis.
KONTAKT
  • Gamla Ekebyvägen 1

    762 92 Rimbo

  • 076-579 98 90
  • tradgardshonung@gmail.com
NYHETER